25 Μαρ 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από την online διδασκαλία μας. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τόσο για τους μαθητές όσο και για εμάς, τους εκπαιδευτικούς.

Με μια εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, μια σειρά από ομαδικές εργασίες που μας διάβασαν οι μαθητές της Β' Γυμνασίου - τις οποίες είχαν επιμεληθεί πριν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, με σκοπό να μας τις παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο - ένα περιεκτικό βίντεο που αναφερόταν στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση και ομιλίες - μηνύματα από τους φιλολόγους του Γυμνασίου μας, "γιορτάσαμε" την ηρωική εκείνη περίοδο του ξεσηκωμού του γένους μας.

Ωστόσο, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε το διαχρονικό μήνυμα της συγκεκριμένης επανάστασης. Έτσι, με αφορμή τον εγκλεισμό των "ελεύθερων πολιορκημένων" του Μεσολογγίου, αναφερθήκαμε στο μήνυμα του δικού μας εγκλεισμού, στα σπίτια μας, με αφορμή τον "ιό που μας πολιορκεί".

Προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε το μήνυμα της αναγκαίας ενδοσκόπησης, περισυλλογής, σεβασμού στον συνάνθρωπο, επαναξιολόγησης των οικογενειακών μας σχέσεων, τώρα που λόγω του αναγκαίου αυτοπεριορισμού μας, οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση με πιο δημιουργικό τρόπο. 

Θυμηθήκαμε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου: "Η άνοιξη αυτή μας βρήκε όλους απροετοίμαστους, ανόρεκτους, αδιάφορους... Απροετοίμαστη κι η άνοιξη, σε κάθε της βήμα, κοντοστέκεται, σαστίζει, σωπαίνει..." που εκφράζουν τη δυσθυμία μας αυτή την ανοιξιάτικη περίοδο. Όμως, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εαρινές εικόνες και σκέψεις πιο αισιόδοξες, μέσα από την εσωτερική μας δύναμη, ακολουθώντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: "Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις".

Αν οι παλαιότερες γενιές άντεξαν σε εγκλεισμούς που οφείλονταν σε δεινά πολέμων, δικτατορίας, κατοχής, κάθε μορφής ανελευθερίας, εμείς δεν θα αντέξουμε στο σπίτι μας, με όλες μας τις ανέσεις;

Αν μη τι άλλο, οφείλουμε στους προγόνους μας, που πάλεψαν με τέτοιο σθένος, να φανούμε αντάξιοι μαχητές, που σέβονται το παρελθόν, παλεύουν για το παρόν και ατενίζουν ένα μέλλον πιο αξιοπρεπές, ελπιδοφόρο και δημιουργικό.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες